torstai 13. marraskuuta 2014

Kuha vie Vesijärveltä Peruun

Vesijärven puhdistaminen ja puhdistuminen on ollut yksi suurimmista  ilonaiheista Lahdessa. Samalla järven kuhakanta on merkittävästi vahvistunut. Saaliit ovat jo niin merkittäviä, että Vesijärven kuhaa saa niin ravintoloista kuin kaupan tiskiltäkin.
Itse kuulun kaupan kalatiskin kalastajiin. Olin Päijät-Hämeen keittiömestareiden kanssa laittamassa ruokaa. Eteeni iskettiin muutama tuore, hyvin puhdistettu kuhafile ja sanottiin, että nyt tehdään kuhachevicheä. Sehän on vanha perulainen valmistustapa, jossa kala kypsennetään hapolla. Parhaat hapon lähteet ovat limen tai sitruunan mehu. Kala maustetaan öljyyn sekoitetuilla mausteilla.
Itse kuulun graavin kalan vannoutuneisiin ystäviin, jolle graavilohi tai graavisiika ovat riippuvuutta aiheuttavia herkkuja.
En moiti kuitenkaan chevicheä. Kyllä siinä on jalo maku.
Isänpäivänä piti kokeilla omaa reseptiä.
Ensin tehdään mausteliemi. Tein liemen noin puolen kilon kuhamäärää varten. Siihen tarvitaan pari desiä rypsiölyä. Joku muukin mieto öljy, vaikka auringonkukkaöljy käy, mutta ei oliiviöljy, koska se peittää liikaa kuhan hienoa, mutta hentoa makua.
Öljyn sekaan laitetaan teelusikallinen suolaa, pieni punasipuli, pari valkosipulinkyntä, neljänes kirpeää omenaa ja yksi tuore chilipalko. Kaikki hienoksi hakattuna. Annetaan vetäytyä ainakin tunti, mielummin pitempänkin.
Sitten otetaan kuhafileet.
Ruodot saa  pois, kun pääpuollelle tehdään kaksi viiltoa keskiruodon kohdalle, jossa sormin tuntuu selväti ruotojen pisto. Näin ne ruodot lähtevät pois. Kannattaa myös tarkistaa, että mahapuolelta on kaikki ruodot poissa. Sen jälkeen kala halkaistaan pituussuunnassa kahteen osaan ja ruvetaan veistämään filestä mahdollisimman ohuita suikaleita.
Suikaleiden päälle puristetaan parin limen tai sitruuna mehu. Sekoitetaan mehu kalansuikaleiden joukkoon. Kala alkaa kypsyä välittömästi. Lisätään mausteliemi ja annetaan vetäytyä jääkaapissa 10 minuuttia.

Leikataan pari kypsää avokadoa puoliksi, otetaan kivi ja kuori irti. Leikataan avokadot ohuiksi siivuiksi ja asetellaan siivut lautaselle kehäksi. Nostetaan kuhachevicheä kehän täytteeksi.
Tarjoile rinnalla hyvää vaaleaa leipää. Juomaksi valkoviiniä.

1 kommentti: